Solliciteren in 2023: een goede vacaturetekst is het halve werk

Vacatures. Er zijn op dit moment genoeg. Volgens het UWV waren er in 2021 het hoogst aantal vacatures sinds 1997.

‘Het is belangrijk dat werkgevers zich gaan realiseren dat de krapte op de arbeidsmarkt structureel is. Ze moeten zich gaan instellen op de krapte en personeelstekorten en zich er niet door laten verrassen. Dit vraagt flexibiliteit van werkgevers in het aannemen van mensen door bijvoorbeeld breder te kijken naar kandidaten, maar ook in het binden en boeien van de eigen werknemers,’ zegt Rob Witjes (afdeling arbeidsmarktinformatie en –advies bij het UWV).

En, dat binden en boeien lijkt nogal een ingewikkeld ding.

Waarom zou jij bij ons willen werken?

Dat er meer vacatures dan beschikbare mensen zijn, is anno 2023 heel normaal. Dat is jaren heel anders geweest. De werknemer moest ‘’vroeger’’ de werkgever overtuigen, nu is dat vaak andersom. Jij hebt ongetwijfeld één van deze vragen weleens gehad tijdens een sollicitatiegesprek:

 • Waarom moeten wij jou aannemen?
 • Wat zijn je 5 beste kwaliteiten?
 • Wat is jouw valkuil?
 • Waarom ben jij de ideale kandidaat voor deze functie?

Erg origineel. Ahum. Natuurlijk wil jij als werkgever weten wie je in huis haalt. Maar in deze tijden is het misschien nog wel belangrijker dat jij als werkgever de werknemer kunt overtuigen. Er zijn immers zoveel mogelijkheden voor de kandidaat. Als je niet kunt bieden wat iemand zoekt, zoekt de kandidaat gewoon verder.

Gebruik daarom sollicitatiegesprekken ook om het volgende te bespreken:

 • Dit is waarom het leuk is om hier te werken..
 • Waar ben jij naar op zoek in je werk?
 • Wat heb jij nodig om met plezier naar je werk te gaan?
 • Je kunt bij ons X aantal dagen thuiswerken als je wilt.

Wees vooral eerlijk en transparant, zodat je een nieuwe werknemer hopelijk voor een langere tijd aan je kunt binden. Als de functie en werkplek heel anders blijkt te zijn dan is geschetst, is de werknemer immers zo gevlogen.

Bron afbeelding: Bouwwurk

Stop met vage vacaturevoorwaarden

Termen als ‘je krijgt een marktconform salaris’, ‘je hebt een hands-on mentaliteit’, ‘ je bent flexibel’ en ‘jij bent een spin in het web’ zijn onnodig vaag. Ik denk dan aan het volgende:

Marktconform salaris -> Google zelf maar even wat het salaris ongeveer is in dezelfde soort branche. En dan word je vanzelf blij of teleurgesteld. En misschien werd je blij, maar ben je na het sollicitatiegesprek alsnog teleurgesteld, omdat het toch een stuk lager blijkt te zijn dan zogenaamd marktconform. Wees. Gewoon. Concreet. Bijvoorbeeld: ‘Je verdient minimaal 2000 en maximaal 2300 netto. Dit hangt af van je ervaring en leeftijd. Dit bedrag houd je over en kun jij besteden aan je hypotheek, boodschappen, uitje met je kids, een restaurantbezoek, enzovoort.’

Hands-on mentaliteit -> klinkt alsof je solliciteert op een functie als timmerman. Iets met je handen doen. Of dat je plots solliciteert binnen een ‘international’ bedrijf. Engelse termen door de Nederlandse taal gooien vind ik sowieso een beetje annoying (en onnodig). Wat bedoel je met zo’n mentaliteit? Wil je dat iemand proactief is, zelf op zoek gaat naar het werk en dus zelfstandig moet werken? Noem dat.

Flexibel -> moet je een handstand kunnen? Of een koprol? Moet je voor 06.00 uur al opstaan voor het geval dat je leidinggevende je belt? Of verwacht je manager dat je na 20.00 uur ook nog achter je laptop zit? Wees concreet! Bijvoorbeeld: ‘Omdat we weekenddiensten draaien, vragen we je om ook in het weekend beschikbaar te zijn. Als je een zaterdag werkt, ben je de week daarna een extra dag vrij!’

Spin in het web -> alsof je muggen moet vangen. Ik denk dat men iets bedoelt met: ‘Je hebt kennis van het vak en je redt je ermee’. Maar helemaal zeker weet ik het tot op de dag van vandaag nog steeds niet. Stop er dus gewoon mee.

Niet voor iedereen is die ‘gezellige vrijdagmiddagborrel’ gezellig

Ik lees het steeds vaker. ‘Wij bieden gezellige vrijdagmiddagborrels met pingpongtafel!’. Top. Ik zou al niet solliciteren. Niet iedereen vindt dat soort dingen gezellig. Kijk wat verder dan dat. Bijvoorbeeld: ‘Wij vinden het belangrijk dat jij ook tijd voor jezelf hebt. Daarom mag je op vrijdag na 14.00 uur altijd de deur achter je dichtslaan. Heb je nog zin om even bij te kletsen met collega’s? Dan kan dat ook.’

Probeer iets meer out-of-the-box (lekker weer op z’n English) te denken. Een ‘lekkere lunch in de kantine’ gaat 99% van de mensen niet overtuigen. Bedenk eens: waarom is het nou écht leuk om bij jou te werken? Mag hopen dat er voldoende in je opkomt. Anders misschien eens een Employee Happiness aannemen (nu stop ik met Engels. Promise.).

Een goede vacaturetekst schrijven: hoe moet het dan wél?

Dit is geen spon (helaas, maar je weet ons te vinden Coolblue), maar Coolblue is niet alleen goed in reclames, maar ook in het opstellen van vacatures. Hieronder een voorbeeld van een functie als bezorger, die zij ‘word glimlachbezorger’ noemen. Met humor en duidelijkheid. Zelfs mét een leuk hitje om mee te zingen. En ‘mooi kunnen zingen’ is niet eens een eis. Gelukkig.

Bron afbeelding: Coolblue.nl

Ook heeft Coolblue bij iedere vacature een tool staan waarmee jij je salaris kunt berekenen. Je selecteert gemakkelijk het aantal uren en je krijgt meteen een overzicht te zien. Handig!


Bron afbeelding: Coolblue.nl

Ook omschrijven zij bij een aantal vacatures hoe een werkdag eruitziet. Er komen zelfs filmpjes aan te pas. Zo heeft de sollicitant meteen een beeld van de functie.

Je kunt ook speeddates (goh, weer Engels) organiseren. Een geïnteresseerde kan tijdens zo’n moment alle vragen stellen en achter de schermen meekijken. Vaak voel je vrij snel aan of er een klik is. Voor werkgever en werknemer aan te raden, om de kans op een mismatch wat kleiner te maken.

Werkgevers: start met gevonden worden!

Is je vacature tiptop in orde? Dan is het tijd om hem te delen. Niet alleen in de huis-aan-huis die alleen je oma leest (sorry, niks persoonlijks als jij ‘m ook leest als 27-jarige, ik voel mezelf ook oma), maar vooral op social media en andere online kanalen. Dat is de plek waar je potentiële kandidaat zich waarschijnlijk bevindt! Wees bereikbaar voor vragen (en vermeldt dus contactgegevens). Wat je ook kunt doen, is dat je op social media een filmpje plaatst met een oproep. Laat een medewerker binnen de organisatie iets vertellen over de functie, het team en de organisatie. En, laat dan ook meteen even een kijkje achter de schermen zien. Je plaatst de volledige vacature vervolgens op je website.

Zelfs als je als bedrijf even geen vacatures hebt, is het belangrijk om jezelf wel te blijven laten zien. Deel bijvoorbeeld iedere maand een filmpje of verhaal van een werknemer, die laat zien wat hij of zij doet. Als je hovenier bent kun je laten zien dat medewerkers nieuwe tulpen aan het planten zijn. Of als bezorger kun je laten zien dat je iemand (met een glimlach) een pakketje bezorgt. Leuk voor de fam (afkortingen zijn helemaal in), maar ook voor de slapende sollicitanten.

Ben je er klaar voor? Dan vanaf nu maar gewoon doen! Wees creatief, denk out-of-the-box (nooit meer Engels vanaf nu) en neem de tijd om te proberen. En als iets flopt, trek je soms juist meer aandacht. 😉

Deze blog is geschreven door Hester van Bouwwurk. Hester is personal/virtual assistant, geeft communicatieadvies, bouwt websites, schrijft blogs, maakt content voor social media, heeft een hekel aan mensen die 70 rijden waar je 80 mag, kan zich ergeren aan haar eigen ongeduldigheid en geniet van inspirerende mensen (en lekkere koffie).

Op zoek naar een nieuwe opdracht

Je bent freelancer, je huidige opdracht stopt over een tijdje en je bent op zoek naar een nieuwe opdracht. Voor mij is dit precies aan de hand op dit moment en wellicht ook wel voor jou.

In deze blog neem ik jou mee in de stappen die ik neem en genomen heb. Wellicht herken je ze of wellicht heb jij wel tips voor mij!

1. Schakel je netwerk in

Dat is het eerste wat ik doe. Ik stuur mensen uit mijn directe omgeving een berichtje dat ik weer op zoek ga naar iets nieuws. Dat zijn vrienden, familie en ook mensen uit mijn professionele netwerk. Recruiters, oud werk- en opdrachtgevers, oud collega’s en hiring managers waar ik in het verleden goed mee samen heb gewerkt. Ik laat ze weten wanneer ik beschikbaar kom en wat ik zoek.

2. Schrijf een update op LinkedIn

Dit is eigenlijk een tweede vorm van het inzetten van je netwerk. Schrijf in deze update wanneer je beschikbaar komt, wat je zoekt in een opdracht, hoe veel uur je wil werken, in welke regio je een opdracht zoekt en of je bijvoorbeeld hybride of volledig remote wil werken.

3. Zoek naar een opdracht via verschillende kanalen

Je hebt natuurlijk LinkedIn waar verschillende opdrachten en vacatures voorbij komen. Maar je hebt ook andere platformen waar verschillende opdrachten op gepost worden. Denk bijvoorbeeld aan Jellow en Fring. Mijn advies: schrijf je ook hier op in en wie weet komt de juiste klus voor jou wel voorbij.

4. Informeer naar mogelijkheden bij bedrijven waar jij graag voor wil werken

Klinkt misschien gek, maar zoek eens naar recruiters of hiring managers bij bedrijven waar je graag de slag zou willen gaan en stuur hen een berichtje. Vraag eens of zij open staan voor een samenwerking, vraag eens of zij tegen een bepaald vraagstuk aanlopen en speel hier op in. Wat kan jij met jouw ervaring toevoegen? Lukt het jou wel om dit vraagstuk op te lossen?

5. Solliciteer op vaste functies

En maak meteen duidelijk dat je op zoek bent naar een freelance klus. Als corporate recruiter vind ik het best vervelend namelijk om valse hoop te hebben, wanneer iemand solliciteert en ik zielsgelukkig van het profiel wordt en na een uur koffie drinken pas zegt: ik wil eigenlijk wel blijven freelancen. Als je meteen duidelijk maakt dat je tijdelijk de vaste baan kan invullen door te freelancen en wellicht het bedrijf helpt met de zoektocht naar een vaste collega, dan weet iedereen waar ze aan toe zijn.

Heb jij andere tips die nog niet benoemd zijn hierboven? Laat ze vooral weten in de comments.

PS ik ben zelf op zoek naar een interim corporate recruitment rol voor 24 tot 36 uur. Reizen is geen probleem zolang ik niet vier dagen op kantoor moet zijn. Uurtarief is wat mij betreft in overleg. Ik vind het leuk om te recruitment op te zetten en uit te bouwen, te helpen met het bouwen van een sterk werkgeversmerk en het verlagen van de druk door het invullen van vacatures.

Vaderschapsverlof

Ja, ik heb het opgenomen, vaderschapsverlof. Natuurlijk werk ik als zzp’er en krijg ik niets vergoed. Als interim recruiter is het niet werken, geen geld. Tenminste, in mijn situatie.

Mijn vriendin was uitgerekend op maandag 13 maart 2023, onze dochter is nog niet geboren maar ik voelde aan alles dat ik vrij moest nemen. Dus vanaf dinsdag 14 maart was ik vrij, nouja vrij. Ik ben als een gek gaan schoonmaken, wassen, boodschappen doen en natuurlijk het allerbelangrijkste zorgen voor mijn vriendin en onze zoon.

En daar werd ik rustig van. Voor het eerst in mijn leven heb ik vrij genomen zonder dat ik op vakantie ga en het voelt echt enorm goed. Alsof ook ik mij nu mentaal kan voorbereiden op de geboorte van onze dochter.

Ik probeer zelf straks ongeveer twee weken te genieten van mijn vaderschapsverlof en ga daarna weer aan de slag als recruiter voor NLR. Maar eerst eens genieten van onze dochter als ze er straks is. Dat is het belangrijkste!

Nu ben ik wel benieuwd naar de ervaringen van mede-ondernemers. Hoe doen anderen zzp’ers dat?

De zoektocht naar die ene ‘’perfecte’’ baan

Een nieuwe baan. Soms een moetje, bijvoorbeeld omdat je contract is afgelopen. Soms een willetje, omdat je niet meer op je plek zit. Je mist de uitdaging, je kunt je ei niet kwijt in je werk of je moet samenwerken met mensen die je liever achter het behang plakt. En, helaas, dat kun je niet altijd veranderen. Wat je wel kunt veranderen, is je baan. Maar.. waar ga je naar op zoek? Wat past bij jou? Hoe voorkom je dat je na een paar weken weer 10 tabbladen met vacatures open hebt staan?

Het leed dat vacaturebank heet

De zoektocht naar die ene baan is echt niet altijd gemakkelijk. Je kunt uren, dagen, weken doorbrengen op vacaturesites. Je blijft scrollen en scrollen. Soms ziet een baan er ‘’wel leuk’’ uit, dus je pakt je laptop en begint aan die zoveelste motivatiebrief. Eenmaal aan het typen, slaat de twijfel toe. Past deze functie eigenlijk wel bij mij? Wil ik wel écht 60 minuten reistijd, iedere dag? En van 9 tot 5 achter een bureau zitten? En.. wat is in hemelsnaam een ‘’marktconform salaris’’? En dat fan-tas-tisch gezellige uitje op vrijdag.. heb ik daar eigenlijk wel zin in? Het is logisch dat je door al die vacature-bomen het bos niet meer ziet.

Het nieuwe normaal: meer vacatures dan werkzoekenden

Wat is voor jouw de perfecte baan? Zijn dat leuke collega’s? Een salaris van meer dan 3000 euro per maand? Veel vanuit huis werken of juist onderweg zijn? HELLUP! KEUZESTRESS. Laten we kalm proberen te blijven. Sluit de openstaande vacatures, gooi die laptop uit het raam en pak een pen met papier. Schrijf eens voor jezelf eens op wat jij écht belangrijk vindt. Is dat geld, een auto van de zaak, flexibiliteit? Werk je liever voor een grote organisatie, die je misschien de mogelijkheid biedt om naar het buitenland te gaan? Of werk je liever in een klein familiebedrijf? Draag jij graag een spijkerbroek of voel jij je pas écht mens in een pak? Wil je carrière maken en veel uitdaging of vind je het prima om een langere tijd in dezelfde functie te zitten?

Waar word JIJ blij van?

Dit kan alleen jij bepalen. Jij hoeft niet te willen wat anderen willen. Jouw droombaan is niet die van een ander. Is jouw buurman timmerman? Super! Betekent dit dat jij dat ook moet worden? Gelukkig niet. Als iedereen zou timmeren blijft er weinig werk over. Maak een lijstje met wat jij wilt. En, wees eerlijk naar jezelf. Betekent zekerheid ook veiligheid? Vraag jezelf af of je een aanbod aan wilt nemen omdat het een gevoel van veiligheid geeftmaar misschien niet is. Natuurlijk is geld belangrijk en met een eigen woning of vaste lasten kun je nu eenmaal niet altijd kiezen voor een maandenlang werkloos leven, maar jouw geluk en gezondheid zijn óók ontzettend veel waard, meer dan alles.

Laat de zoektocht naar de droombaan aan anderen over

Bedenk ook: je hoeft het niet alleen te doen. Vraag de mensen om je heen eens wat zij jouw sterkste kwaliteiten vinden. Ga daarna op zoek naar functies waarin je die kwaliteiten kwijt kunt. Of vraag een aantal vrienden en familieleden om een vacature naar je op te sturen die zij bij jou vinden passen! Je kunt natuurlijk ook de hulp inschakelen van een recruiter of je eigen connecties, bijvoorbeeld via LinkedIn. Het is ook helemaal geen slecht idee om een (loopbaan)coach in te schakelen om eens de tijd te nemen voor jezelf en je zoektocht naar een baan. Het geeft je waarschijnlijk nieuwe ideeën, moed én frisse energie: de ingrediënten voor de zoektocht naar een nieuwe baan.

Van kledingwebshop naar sieradenwebshop naar een marketingbureau

“Huh?”, die reactie snap ik wel. Ik leg het even uit. Een paar jaar geleden ontstond mijn bedrijf Onesized, waarbij ik kleding verkocht in, je raadt het al, onesize maten. Ik vond (en vind) al die verschillende kledingmaten echt een onwijs gedoe. De ene keer past je kleine teen amper in een broekspijp, de andere keer pas je met je hele familie in die veel te grote blouse. Vermoeiend, vond ik. Een aantal jaar daarna ontstond Sorios, een sieradenwebshop, met enthousiaste klanten. Maar bij het hebben van een webshop komt veel kijken. Ik sjeesde vaak naar Amsterdam vanuit Friesland voor  inkoop, foto’s maken, content bedenken, pakketten klaarmaken, enzovoort. Je begrijpt het, loodzwaar allemaal. 😉 Ik besloot te stoppen, omdat ik er gewoon geen plezier in had, terwijl ik had gedacht dat dit hét zou zijn.

Ben je een mislukking als je (vaak) van werk verandert?

Ik ging met mijzelf om tafel, gezellig. Al snel kwam ik tot de kern: dat verkopen van producten? Dat is het gewoon niet voor mij. Ik had het beeld geromantiseerd van wat ik bij andere webshops had gezien. Dát wilde ik ook. Maar wat was dát dan precies? Was dat misschien vrijheid, flexibiliteit, zelf baas zijn en doen wat je leuk vindt? Wat ik in het ontwikkelen van die bedrijven wél heel leuk vond, was het maken van websites en het schrijven van teksten. In het verleden was ik door vrienden al een aantal keer gevraagd om een website voor ze te bouwen. De kennis daarvoor had ik opgedaan toen ik mijn eigen webshop had opgericht. Wat ooit begon met het maken van een website voor vrienden, groeide uit naar een klantenkring met mensen die ik helemaal niet kende.

Ik adviseer anderen altijd om te doen waar ze gelukkig van worden, dus waarom deed ik dat dan zelf niet? Ik zag zelf vooral de welbekende apen en beren. Ondanks die kritische stem begon ik te bouwen aan mijn logo en eigen site. En zulke stappen neem je niet voor niets. Al dat soort kleine sprongetjes brengen je naar je einddoel. Je moet (met alles) gewoon ergens beginnen. Dan wijst de weg zich vanzelf. Ik doe nu – naar eigen zeggen – best veel: ik bouw websites, bedenk content voor social media, schrijf teksten (blogs/nieuwsbrieven), ben personal en virtual assistant en bied eigenlijk alle support die iemand nodig heeft bij het opstarten en/of runnen van een bedrijf. Lekker gevarieerd, want dat is wat ik écht leuk vind.

Tegeltjeswijsheid incoming: do more of what makes you happy

Ik denk, nee, ik vind, dat mensen minder kritisch op zichzelf moeten zijn. Er is zoveel keuze, er is zoveel om te doen, dat het logisch is dat je soms niet eens weet wat je wilt doen. En soms probeer je iets, blijkt het ineens tegen te vallen. Is dat erg? Nee hoor, dan ben je geslaagd! Want je probeert dingen om dingen uit te sluiten. Zelfs als je een poosje geen werk hebt ben je echt geen mislukking. Je zoekt uit wat bij jou past en daar doe ik mijn petje voor af. Niet blijven hangen in iets waar je doodongelukkig van wordt, nee, je zoekt! En wie zoekt, zal vinden. Mijn tip is dan ook: begin gewoon en PROBEER!

Onthoud: de perfecte baan? Die bestaat niet

Je werk is niet altijd leuk. En je gaat geen enkele job vinden die dat wel altijd is. Dat klinkt misschien niet erg opbeurend, maar het is een feit. Zo vind je ook niet alle huishoudelijke taken leuk, zit het weer niet altijd mee en sta je ook weleens voor een brug terwijl het eigenlijk niet uitkomt. Bedenk dat een baan onderdeel is van je leven: het is niet je leven. Zorg dat je terecht komt waar jou kwaliteiten tot uiting komen, waar je jezelf kunt zijn en waar je krijgt waar jij naar zoekt, zodat je de meeste dagen met veel plezier naar je werk gaat. Dan voorkom je dat je altijd leeft naar onderstaande spreuk…

Wie weet begin ik nog eens een bedrijf in tegeltjeswijsheden …

Deze blog is geschreven door Hester van Bouwwurk. Hester is personal/virtual assistant, bouwt websites, schrijft blogs en nieuwsbrieven, maakt content voor social media, heeft een hekel aan mensen die 70 rijden waar je 80 mag, kan zich ergeren aan haar eigen ongeduldigheid en geniet van inspirerende mensen (en lekkere koffie).

Online marketing professionals

Ja, het blijft toch een bepaalde aantrekkingskracht hebben voor mij. Online marketing professionals. In mijn eerste jaren als recruiter bij StarApple kwam ik dagelijks met dergelijke specialisten in contact. En het bleek dat wij goed klikte met elkaar. Ik heb van nature een bepaalde interesse in marketing en dat helpt toch mee in het opbouwen van een relatie met een online marketing professional.

En nu, zo’n vijf jaar later spreek ik nog steeds mensen uit die branche die open staan voor een nieuwe baan en die bij mij terecht komen om hen te helpen. Super leuk. Binnen mijn huidige opdrachtgever, Nederlands Lucht- en Ruimtevaart centrum, hebben we dergelijke vacatures niet dus ik help deze kandidaten door ze hier onder de aandacht te brengen.

Online marketeer – Rotterdam

Deze jongedame komt uit de regio van Rotterdam en zoekt een nieuwe baan. Het liefst is zij werkzaam in de fashion / beauty branche omdat hier haar interesses liggen. Met een afgeronde Bachelor Marketing & Sales op zak en alweer bijna twee jaar ervaring als online marketeer is zij toe aan een volgende stap.

Ze houdt zich nu vooral bezig met online advertising, SEO en content creatie. Ze heeft ervaring met webdesign en vormgeving. Ze zoekt nu naar een baan waar ze zich meer kan bezig houden met social media marketing. Daar ligt haar hart! Meer weten over deze kandidaat, kom vooral eens bij mij in de lucht.

Online marketeer – Den Bosch

Ook deze jongedame is op zoek naar een nieuwe baan. Met een MSc Marketing Management op zak en inmiddels twee jaar ervaring als online marketeer is dit een versterking voor ieder online marketing team. Vol goede ideeën en creativiteit. Ze zoekt een baan waarbij zij zich kan blijven ontwikkelen en waar ze bezig kan zijn met alle facetten van online marketing. Ze ziet zichzelf geen specialist worden.

Werken aan de bureauzijde, dat kan! Als een soort projectmanager of generalist ziet ze zeker kansen. Werken aan de klantzijde waar zij allerlei verschillende werkzaamheden kan uitoefenen? Dat kan ook! Oftewel kansen zat!

SEO Specialist – Den Bosch

In dit rijtje met beschikbare kandidaten, de eerste man. Een SEO Specialist die open staat voor iets nieuws omdat hij alweer bijna vier jaar werkzaam is bij zijn huidige werkgever. Hij zoekt een nieuwe prikkel, een nieuwe omgeving en ergens waar hij meer uit zichzelf kan halen. Momenteel werkt hij bij een bedrijf waarbij de beslissingbevoegdheid bij een moederbedrijf in het buitenland ligt. Dit maakt sommige processen gewoonweg traag.

Hij heeft een HBO diploma op zak en meerdere Google certificaten. In een nieuwe baan zoekt hij ook een rol als SEO Specialist, maar mag er ook meer bij komen kijken zoals content creatie en projectmanagement.

Zoek jij met jouw bedrijf nog een nieuwe collega voor jullie online marketing team? Wellicht kan ik jou helpen met de zoektocht. Mocht je op zoek zijn naar tijdelijke versterking van jouw team, dat kan ook! Ik sta in contact met meerdere freelancers door heel het land met elk hun eigen expertise.

In contact komen is eenvoudig, stuur een mail naar: charlie.windhorst@recruitmentmetcharlie.com of bel mij op 06 – 36 30 42 35.

Gastbloggers gezocht!

Yes, je leest het goed. Ik zoek meerdere gastbloggers. De meeste mensen die mij kennen, weten dat ik graag op een podium sta (soms letterlijk). Maar als je mij écht goed kent, dan weet je ook dat ik graag anderen een podium geef. En dat is wat ik de komende periode wil gaan doen.

Vandaar dat ik op zoek ben naar gastbloggers. Heb jij een leuk verhaal wat je wil delen, het liefst gerelateerd aan recruitment natuurlijk, maar marketing, employer branding, personal branding of sales mag ook, maar heb je hier geen podium voor? Je hebt zelf geen website of je werk- of opdrachtgever stelt het niet op prijs dat jouw blogs gedeeld worden via hun website, dan ga ik je die kans wel geven. Recruitment met Charlie wordt jouw podium.

Neem contact met mij op en wij bespreken samen de mogelijkheden. Ik houd ervan om mensen vrij te laten in hun schrijfstijl en onderwerp, maar ik wil wel meegeven dat je ongeveer één tot anderhalf A4 kan volschrijven voor jouw blog. Ik publiceer jouw blog op mijn website en deel deze dan weer op de LinkedIn bedrijfspagina van Recruitment met Charlie voor meer exposure en uiteraard mag jij jouw blog ook delen waar jij wil. Leuk toch?

Meer weten? Stuur een mail naar charlie.windhorst@recruitmentmetcharlie.com. Geniet van je weekend en tot snel!

Beschikbare freelancers!

Jup, je leest het goed. Beschikbare freelancers via Recruitment met Charlie. Een tijdje geleden, zo vlak voor we het nieuwe jaar in gingen kreeg ik een berichtje van een freelance online marketeer die mij vertelde dat hij binnenkort op zoek gaat naar een nieuwe opdracht. En omdat ik tijdens mijn gehele recruitment carrière al online marketing specialisten help met de zoektocht naar een nieuwe baan of nieuwe opdrachtgever, kwam hij nu ook weer bij mij in de lucht.

Grappig hoe dat dan werkt. Ooit ben ik 2014 begonnen als recruitment consultant bij StarApple en werd gevraagd om samen met Justin van Holy & Peter de Graaff (mijn toenmalige collega’s) de online marketing markt op te zetten binnen een werving- en selectiebureau dat zich gespecialiseerd had in het bemiddelen van IT professionals. Afijn, we dwalen af. Beschikbare freelancers dus.

Naar aanleiding van dat gesprek plaatste ik een update op LinkedIn dat mij in korte tijd veel gesprekken met andere freelance online marketing specialisten op. En nu ben ik op zoek naar bedrijven die open staan voor een tijdelijke oplossing of tijdelijke versterking van hun online marketing team voor deze specialisten.

Wil je een lijstje met beschikbare kandidaten? Dat kan. Zie hieronder de lijst die jij zoekt:

 1. Een ervaren, allround online marketeer uit regio Lelystad. Beschikbaar voor 32 uur per week met een uurtarief in overleg;
 2. Een ervaren, allround online marketeer uit Arnhem. Beschikbaar voor 24 tot 32 uur per week met uurtarief van rond de 90 euro per uur;
 3. Een content marketeer met goede kennis van SEO, socials en copywriting uit regio Eindhoven. Beschikbaar voor 32 uur per week met een uurtarief van 85 euro per uur;
 4. Een SEO specialist met kennis van content uit regio Amsterdam. Beschikbaar voor 16 tot 24 uur per week met een uurtarief van 75 euro per uur;
 5. Een branding specialist met kennis van design woonachtig in het buitenland. Beschikbaar voor 16 tot 24 uur per week met een uurtarief van 85 euro per uur;
 6. Een e-commerce specialist uit regio Arnhem. Beschikbaar voor 32 uur per week met een uurtarief van 85 euro per uur;
 7. Een zeer ervaren B2B marketeer met management ervaring uit regio Amsterdam. Beschikbaar voor 32 uur per week met een uurtarief van 95 euro per uur;
 8. Een content marketeer met kennis van e-mailmarketing en SEO uit regio Oss. Beschikbaar voor 32 uur per week met een uurtarief van 90 euro per uur.

Dit zijn de online marketing specialisten die ik gesproken heb en waarvan ik nog meer details heb. Zoals wanneer ze beschikbaar zijn en hun cv’s natuurlijk. Deze zijn op aanvraag beschikbaar. Maar naast deze online marketeers heb ik ook nog contact met andere freelancers:

 • Een interim new business developer / accountmanager uit regio Amersfoort. Beschikbaar voor 32 uur per week met een uurtarief van 85 euro per uur;
 • Een interim recruiter uit Den Haag. Beschikbaar voor 32 uur per week met een uurtarief van 85 euro per uur.

Mocht je meer willen weten over deze freelancers? Stuur mij vooral een berichtje en laten we met elkaar in contact komen om te zien hoe we elkaar hiermee van dienst kunnen zijn. Mijn verdiensten zitten overigens al in de uurtarieven en zijn open en eerlijk besproken met de kandidaten. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken.

Oh, je zoekt een vaste nieuwe collega voor jouw online marketing team en geen freelancer? No worries, ik heb contact met twee kandidaten uit Noord-Brabant die open staan voor een nieuwe baan. De één als SEO specialist en de ander zoekt een wat bredere rol en het liefst bij een bureau. Ook in Rotterdam zoekt een kandidaat naar een nieuwe uitdaging. Idealiter waar ze bezig kan gaan met social media binnen een fashion bedrijf. Kinkt goed toch?

Recruitment

De eerste blog in 2023 via Recruitment met Charlie. En in deze blog gaat het over specialiteiten die je kan hebben als recruiter, de achtergrond ervan en welke ikzelf het liefst inzet.

Maar we beginnen met iedereen een gelukkig, gezond en succesvol nieuwjaar te wensen voor 2023. We gaan voor een goed jaar met veel hoogtepunten en vooral veel gezondheid. En nu, door naar de inhoud.

Veel recruiters beginnen als bureau recruiter en leren daar sales en recruitment. Aan de ene kant ben je bezig met het binnenhalen van nieuwe klanten waar je de vacatures van mag invullen en aan de andere kant zoek je naar geschikte kandidaten voor deze vacatures. Een goede leerschool. Je leert closen, kandidaten op de juiste manier begeleiden, onderhandelen, omgaan met teleurstellingen en nog wel 1.000 dingen.

Vanuit daar ontwikkel je (of misschien al eerder) een bepaalde richting die je leuk vindt binnen recruitment. De ene recruiter wil graag de sales in omdat dat juist zo leuk is, de andere recruiter vindt het HR vak interessant, weer een ander wordt corporate recruiter of iemand gaat ondernemen. Wat natuurlijk ook voorkomt is dat men het recruitment vak uit wil en iets anders gaat doen. Iets in de sport, iets in de marketing of weer iets anders. Maar daar gaan we nu even niet van uit, want recruitment is toch het leukste van de wereld?

Doordat je een bepaalde richting opgaat, ontwikkel je op deze manier zelf ook een bepaalde specialiteit. In deze blog richt ik mij even op de corporate recruiters omdat ik dat zelf ook al een tijdje doe. Als corporate recruiter kan je bijvoorbeeld heel goed zijn in sourcen, het vinden van de juiste kandidaat voor die ene moeilijke in te vullen vacature. Of je bent sterk met data binnen recruitment. Of je hebt een goed gevoel voor stakeholdermanagement. Of je schrijft echt goede vacatureteksten. Je hebt natuurlijk nog tal van andere zaken. Denk aan employer branding, evenementen organiseren, campus recruitment of referral recruitment. Overigens ben ik van mening dat je als corporate recruiter meerdere van de eerder genoemde facetten dient te beheersen. Eigenlijk allemaal.

Maar je hebt altijd onderdelen waarvan jij zegt, dit is iets waar ik echt goed in ben en dit is de reden dat je mij moet aannemen of inhuren. Alhoewel moeten, dat is wel wat zwaar.

Nu ben ik wel benieuwd, waar ben jij écht goed in? Dan vertel ik je in mijn volgende blog waar ik goed in ben.

Koffie van Hoorn x Recruitment met Charlie

Maandag 23 januari 2023 is het zover! Een nieuw evenement georganiseerd door Recruitment met Charlie. Na eerdere sportieve evenementen gaan we nu koffie drinken, want dat doen wij recruiters toch? Dus ben jij klaar voor een gezellige en leuke middag hebben waarin netwerken en kennis op doen centraal staat? Eigenaar van Koffie van Hoorn Boyd Stevens verteld je meer over de oorsprong van de koffie en hoe hij zijn bonen brand, waarna Charlie van Recruitment met Charlie meer verteld over personal branding. Tussendoor legt Zoey Broeze met haar fotocamera jouw nieuwe LinkedIn profiel foto vast door haar eigen, authentieke manier van werken een garantie op succes.

Wanneer?

Op een maandag middag 23 januari 2023 tussen 16:00 en 18:00 uur.

Programma?

Als iedereen op zijn of haar plek zit begint Boyd met het delen van zijn kennis op het gebied van koffie. Waar komen de bonen vandaan, hoe kan je als koffiezaak het verschil maken en uiteraard verteld hij meer over zichzelf en waar zijn passie vandaan komt. Dat duurt ongeveer 30 minuten waarna we natuurlijk ook de koffie kunnen proeven.

Dan volgt een korte pauze van 10 tot 20 minuten, maar tijdens deze pauze maakt Zoey een prachtige profiel foto die je kan gebruiken op LinkedIn. Door haar manier van fotograferen is dit een foto waar je mee thuis kan komen!

Het laatste onderdeel van dit evenement is een kennis sessie over personal branding van Charlie. Doordat hij al jarenlang op social media zichzelf als een merk neerzet heeft hij nog nooit te hoeven solliciteren en komen kandidaten naar hem in plaats van dat hij continu de markt op moet.

Na twee uur hopen we dat je een leuke middag / avond hebt gehad en dat je met meer kennis over koffie en personal branding naar huis gaat. En natuurlijk dat je je nieuwe foto op LinkedIn post.

Waarom deze samenwerking?

Charlie komt regelmatig bij Koffie van Hoorn, voor de lekkere koffie uiteraard maar ook om zijn hoofd te legen. Even een krantje lezen, even een praatje maken en even ommetje maken om niet continue achter de laptop te zitten.

Daarnaast drinken recruiters natuurlijk veel kopjes koffie. Het is zelfs één van de meest gestelde vragen in (of eigenlijk voor) een sollicitatie proces: zullen we een kop koffie drinken? Nadat Boyd je meer verteld heeft over zijn koffie kan je binnenkort in je introductie gesprek met de kandidaat ook meer vertellen over koffie, een leuke ijsbreker wellicht.

Daarnaast is Zoey medewerker bij Koffie van Hoorn. Het fotograferen zit haar in het bloed en ze kan jou op verschillende manier vastleggen. Zorg er dus voor dat je haar goed zit! Op deze manier heb je een leuk en afwisselend programma.

Kosten?

We vragen een eenmalige eigen bijdrage van 10,- euro per persoon. Dit kan ter plekke dmv een tikkie of cash betaald worden.

Inschrijven?

Dat kan maar wees er snel bij. We hebben plek voor maximaal 15 deelnemers. Je schrijft je in door te mailen naar charlie.windhorst@recruitmentmetcharlie.com

Adres?

Kerkstraat 6 in Hoorn. Parkeren kan om de hoek op het Kerkplein. Met het OV is ook goed bereikbaar. Vanaf het station Hoorn is het ongeveer 10 minuten lopen.

Bijzijn is meemaken! Zien wij jou daar?

Volg Recruitment met Charlie ook op LinkedIn!

De bedrijfspagina van Recruitment met Charlie op LinkedIn wordt regelmatig gebruikt om kandidaten uit allerlei branches onder de aandacht te brengen. Natuurlijk worden hier ook vaak nieuwe vacatures gepubliceerd.

Maar daarnaast worden er natuurlijk ook regelmatig weetjes, feitjes en nieuwtjes gedeeld. Denk aan nieuwtjes over ATS systemen, referral recruitment, maar ook inzichten over employer en personal branding.

Ook blijf je als eerste op de hoogte van nieuwe evenementen die georganiseerd worden. Zo is er dit jaar al een padel en footgolf evenement georganiseerd. En kunnen we alvast verklappen dat er binnenkort nog een evenement in Hoorn zit aan te komen maar daarover natuurlijk later meer.

Dus druk op die volg knop bij Recruitment met Charlie via LinkedIn!