Sollicitatiegesprek

Ja, het is zover. Je hebt gesolliciteerd of bent benaderd door een recruiter en je gaat nu op voor een eerste gesprek. Het sollicitatiegesprek, alhoewel ik het eerste gesprek liever een kennismakingsgesprek noem. Dat dekt ook meteen de volledige lading. Je gaat kennismaken met het bedrijf, je gaat kennismaken met een potentiële nieuwe collega of misschien wel collega’s en natuurlijk gaan zij ook kennismaken met jou. Het is een moment om meer van jezelf te laten zien, wie ben je, wat heb je gedaan, waar ben je goed in en waar krijg je energie van?

Een eerste gesprek duurt meestal een uur en na dat uur hebben jullie (hopelijk) een goed en leuk gesprek gehad waarna je in ieder geval meer weet over wat het bedrijf doet en waar de uitdaging ligt voor deze organisatie. En om jou als kandidaat meer op weg te helpen heb ik een aantal vragen voor je opgesteld die jij kan stellen tijdens een kennismakingsgesprek.

  1. Waar ligt de grootste uitdaging binnen deze rol?

Door deze vraag te stellen krijg jij als kandidaat inzicht in hetgeen waar de organisatie denkt dat de grootste uitdaging ligt. En daar kan jij op inspelen. Misschien heb jij al ervaring met hetgeen waar de organisatie een uitdaging in ziet en zien zij jou ineens als beste kandidaat!

2. Hoe kan ik mij onderscheiden als ik deze rol krijg?

Als jij weet hoe jij je kan onderscheiden, kan jij voor jezelf bepalen of dit haalbaar is voor je. Heb je die ervaring al of is dit een uitdaging voor je waar je nog naar toe moet groeien. 

3. Waarom hebben jullie mij uitgenodigd?

Zo krijg je een eerlijk antwoord over wat de organisatie aanspreekt in jouw profiel en gaan zij hardop opnoemen wat jij goed kan. Dit betekent dat zij jouw profiel eigenlijk aan zichzelf aan het verkopen zijn. En dat is natuurlijk nooit slecht. 

Een andere vraag die ik zelf altijd stel aan het einde van het gesprek is: hoe vonden jullie het? Je laat hiermee zien dat je het belangrijk vindt om feedback te ontvangen over jezelf. En daarna is het ook van belang hoe je met deze feedback omgaat natuurlijk. 

Ook zorgt het ervoor dat de gesprekspartners een beetje voor het blok gezet worden en nogmaals snel gaan nadenken over hoe zij het gevonden hebben. Het levert altijd een mooi einde van het gesprek op. 

Leave a Reply

%d