Verander ik?

Die vraag kwam van de week ineens in mij op toen ik hardop aan het nadenken was over ons vak, verander ik of verandert recruitment?

Het antwoord is waarschijnlijk allebei. Ik ben zeker veranderd in de afgelopen jaren, ik heb bepaalde zaken geleerd, ik kijk tegenwoordig anders tegen bepaalde zaken van het recruitment vak aan en daardoor ben ik dus veranderd. En het vak recruitment? Dat is zeker veranderd! Dat heeft onder andere te maken met de arbeidsmarkt. Daar waar ik vroeger 100 telefoontjes moest plegen om een nieuwe klant binnen te halen, komen de klanten tegenwoordig naar mij toe. En aan de kandidaten kant merk je een schaarste van jewelste, in alle vakgebieden. Voorheen kon je nog ‘makkelijk’ met kandidaten in contact komen.

Maar ik stelde mezelf deze vraag omdat ik aan het terugkijken was, terugkijken naar mijn verleden als recruiter. Ja, ik pak dingen tegenwoordig anders aan dan dat ik dat vroeger zou doen en door mijn ervaring weet ik bepaalde situaties sneller te herkennen en kan ik hier dus op inspelen. Maar ben ik veranderd als persoon? Nee. Is mijn visie op het vak veranderd? Nee. Mensen helpen is nog steeds mijn uitgangspunt en met dat altijd in mijn achterhoofd ben ik nog steeds dezelfde recruiter als 7 jaar geleden. Nouja, niet helemaal hetzelfde dus.

En het vak recruitment? Ja, dat is veranderd. Niet altijd in de goede zin van het woord. Je kan veel automatiseren, maar uiteindelijk vinden kandidaten het persoonlijke contact en de oprechte interesse het fijnste aan een recruiter. En daar kan je dus als recruiter het verschil blijven maken, hoe erg het vak ook veranderd.

Hoe merk jij dat het vak veranderd is en ben jij zelf ook veranderd? Of doe je dingen anders?

Leave a Reply

%d