Referral recruitment

Een inhoudelijke blog met een persoonlijke touch, dat vind ik toch altijd het leukste om te schrijven en hopelijk vinden jullie het leuk om te lezen. In deze blog ga ik het hebben over referral recruitment.

Want referral recruitment, ik vind het altijd een heel belangrijk onderdeel van de recruitment taart. Een puntje die zo ontzettend goed kan werken mits jij als recruiter het proces van referral recruitment goed inricht en continue aandacht geeft. Je moet het zien als een kindje die je moet voeden, verzorgen en alleen op die manier komt het gewenste resultaat.

Laten we beginnen met wat is referral recruitment? Kort door de bocht betekent het dat je medewerkers gaat werven via je collega’s. Je vraagt dus aan het bestaande personeel of zij wellicht mensen kennen die ook aan de slag kunnen (en willen) bij het bedrijf. Iedereen heeft weer een ander netwerk wat je op deze manier optimaal benut, maar hoe doe je dat dan precies?

Zorg voor een goede (en leuke) beloning, duidelijk proces, wijs de juiste verantwoordelijke aan en maak een campagne.

Een beloning kan bijvoorbeeld zijn 1.000,- euro bruto bonus wanneer jouw aangedragen kandidaat door zijn of haar proeftijd is. Maar stel dat je iemand aandraagt in december, dan begint jouw kandidaat dus pas in februari en is diegene pas eind maart door de proeftijd heen. Dus wat ik hiermee wil zeggen: jouw collega krijgt de beloning pas na vier maanden. Het is veel leuker om ook direct te belonen, dus als een kandidaat op eerste gesprek is geweest een kleinigheidje zoals een bierpakket, bos bloemen, bioscoopbon of iets anders leuks. Zo spreid je de beloning en verlaag je de drempel voor jouw collega’s om iemand aan te dragen.

Daarnaast, zoals ik al zei: aandacht geven. Jouw collega’s zijn niet continue bezig met het werven van nieuwe collega’s want zij hebben andere zaken te doen, hun werk. Dus zorg ervoor dat jouw referral campagne continue (om de vier weken idealiter) terug blijft komen. Dat kan via een intranet, Slack, mail, nieuwsbrief of iets anders. Maar ook offline uitingen zoals banners en posters plaatsen in het kantoor is natuurlijk een manier om jouw collega’s continue te helpen herinneren aan de campagne.

En vier het succes! Dus als iemand de eerste beloning krijgt: maak er een foto van, plaats het ook intern zodat de andere collega’s het ook zien en dus weer getriggerd worden. Op deze manier krijg je natuurlijk veel meer reacties en haal je meer uit je referral recruitment.

Nu hoor ik je denken en waar is het persoonlijke stuk in deze blog? Sommige van jullie weten het vast wel, maar mijn vader heeft een snackbar en zoekt ook regelmatig personeel. Nu belde hij van de week om trots te vertellen dat zijn referral campagne had gewerkt, hij had twee nieuwe medewerkers aangenomen doordat een huidige medewerker die had aangedragen. Hoe leuk is dat?!

Mocht je meer willen weten over referral recruitment of eens willen sparren over hoe jullie het hebben ingericht? Dat kan! Bel mij of stuur mij een mailtje, dan hebben we het erover.

Leave a Reply

%d