Recruitment marketing

Als recruiter met bovengemiddelde interesse in marketing en employer branding probeer ik mijn kennis van deze vakken ook up to date te houden.

Dat doe ik onder andere door veel te lezen, er staan veel interessante artikelen online, boeken zijn er ook maar over employer branding specifiek nog niet super veel, andere experts te volgen via LinkedIn en uiteraard probeer ik zelf het één en ander uit om te zien wat voor mij werkt en niet.

Nu heb ik niet zo lang geleden een gesprek gehad met een recruitment marketeer en die vertelde mij onder andere over het feit dat veel recruiters zo nu en dan een vacature posten op LinkedIn. Deze recruiters hebben niet zoveel gedaan aan personal branding, hebben een gemiddeld netwerk en posten de vacature die het bedrijf op de website of LinkedIn bedrijfspagina heeft staan.

Die marketeer vertelde mij, als je denkt dat je met zo nu en dan alleen een vacature posten het gaat redden in deze overspannen arbeidsmarkt dan heb je het mis. Als je wilt dat de kandidaten naar jou toe komen dan moet je laten zien wie jullie zijn, welke sfeer er binnen de organisatie of een bepaald team hangt, wat jullie doen (en wat jullie anders doen dan de andere bedrijven die ook jullie doelgroep zoekt) en wat de ambities zijn. Post eerst eens 5 of 10 keer iets hierover en post daarna eens een vacature. Kandidaten solliciteren namelijk niet meteen op een vacature, ze willen je eerst beter leren kennen!

En daarbij is het ook belangrijk dat je laat zien welke normen en waarden een bedrijf hanteert. Een PlayStation, tafelvoetbaltafel, gezamenlijke lunch, de maandelijkse borrel of iets dergelijks spreekt een bepaalde doelgroep aan. Maar nu ik een gezin heb, vind ik het bijvoorbeeld belangrijker om te weten hoe de baas het vindt als ik om 17:00 of 17:300 uur mijn zoon van de opvang haal. En wat ze doen op het moment dat de kleine een keertje ziek is en ik geen opvang heb.

Laat dat ook eens zien is mijn advies. Hoe? Interview de manager, de CEO of een teamlead om ook hier meer duidelijkheid te geven. Maak er een video van en schrijf er een blog over, dan kunnen toekomstige sollicitanten het altijd nog eens bekijken.

Welke tips kan jij andere recruiters of recruitment marketeers geven?

Leave a Reply

%d bloggers like this: