Hoe zorg je ervoor dat je zéker weet dat je een match hebt?

Een gastblog door Michelle de Bruijn op de website van Recruitment met Charlie. Michelle en Charlie kennen elkaar al een langere tijd. Ze hebben samengewerkt bij StarApple en hebben daarna altijd contact met elkaar gehouden. Één ding is zeker, Michelle is een bezige bij, moeder van twee kids, meerdere bedrijven en bezig met het najagen van haar droom! Lees je mee hoe zij je meeneemt zodat je zeker weet dat je echt een match hebt?

Laten we eerlijk zijn, dat we iemand zijn/haar competenties moeten uitvragen is nogal simpel maar hoe kun je nou écht bepalen of iemand goed bij je organisatie past? Het antwoord hierop is vrij simpel, stel goede vragen. Inkoppertje hé? Ik ga het je uitleggen.

Te vaak zijn we geneigd om te blijven hangen op die competenties, kan iemand X, heeft hij/zij ervaring met Z, informatie die je zeker nodig hebt maar niet eens het belangrijkste. Voordat je begint te vertellen over de baan die je in de aanbieding hebt stel vragen over waar iemand nou écht gelukkig van wordt in het werk? Waar ga je helemaal aan van? Maar ook, wat vind je verschrikkelijk? Door hier écht met iemand over te praten en ik bedoel, een echt gesprek en geen vraag en antwoord, kun je goed iemand zijn wensen en verlangens in kaart brengen. Door te weten wat iemand echt blij kan maken kun je ook eerlijk zijn over de baan die je aan te bieden hebt. Hierdoor kun je ook open en eerlijk zijn over de huidige situatie. 

Te vaak wordt er nog ouderwets gedacht over werken, werk moet brood op de plank brengen of, met hard werken is niks mis. En nee dat is het ook zeker niet maar het kan wel anders. Je kan namelijk wel werk hebben waar je super gelukkig van wordt. Ikgeloof niet helemaal in; if you trully love what you are doing, you never have to work a day in your life. Want laten we eerlijk wezen, er zijn altijd dingen in het werk die wat minder leuk zijn. In de kern gaat het er vooral om dat je werk je energie geeft, dat je er blij van wordt en dat het iets is wat je graag doet. 

Hier kun je enkel achterkomen als je hierover in gesprek gaat, waar is diegene naar op zoek en vervolgens, is dat ook wat jij kan bieden?

Alleen wanneer je oprecht geinteresseerd bent in de ander kun je de beste match maken. 

Vorige week gaf een kandidaat nog aan: ‘wat fijn dat je vraagt wat ík het belangrijkste vindt i.p.v dat we het alleen maar over de functie inhoudelijk hebben’. Jaren geleden (voelt net alsof ik heel oud ben, valt mee maar toch inmiddels al zeven jaar in het vak) toen ik net begon met werken als recruiter viel mij vaak op dat de redenen waarom mensen van baan wilde wisselen vaak dingen waren die je, als je als bedrijf investeert in écht goede survey’s en ontwikkelgesprekken, kan fixen voordat mensen vertrekken. 

Dus, doe je uiterste best om antwoord op deze vragen te stellen of laat iemand er ook echt over nadenken zodat je zeker weet dat wat jij te bieden ook echt een match gaat zijn. Want er doorheen duwen en het geld opstrijken kunnen we allemaal maar hires doen die voor een lange tijd happy blijven is een grotere uitdaging.

Leave a Reply

%d bloggers like this: