Hoe belangrijk je netwerk is?

Dat is een mooie vraag die eerder deze week bij mij opkwam: hoe belangrijk is je netwerk nou eigenlijk voor je? Nou, om eerlijk te zijn is het voor mij zo’n beetje alles.

En nee, acht jaar geleden toen ik bij StarApple ging werken als recruitment consultant had ik geen groot netwerk. Sterker nog, ik was nieuw in het recruitment vak en kende mijn doelgroep (marketeers en programmeurs) nog helemaal niet. Maar van nature ben ik behoorlijk sociaal persoon en maak ik makkelijk contact. Dat is als recruiter wel zo prettig.

Bij StarApple heb ik veel tijd gekregen om mijn netwerk op te bouwen. Vanuit de directeuren Caner & Ceyhan, maar ook vanuit mijn teamleads Marco & Nick. Ik was niet het type dat normaal gesproken slaagde bij StarApple, ik ben nog steeds niet een keiharde salestijger. Wel kon ik door middel van het inzetten van marketing tools en het uitbreiden van mijn netwerk mensen aan een nieuwe baan helpen. Overigens ben ik hen daar nog steeds dankbaar voor, want ze hadden ook afscheid kunnen nemen van mij en wie weet hoe mijn carrière er dan uit had gezien.

Het netwerk (dat van mij of een collega) is, naar mijn mening, in deze huidige arbeidsmarkt zo ontzettend belangrijk. Het gaat erom wie je kent en wie jouw collega’s kennen. Zo kom je aan een volle recruitment funnel. Men solliciteert bijna niet meer zelf, maar als ze iemand kennen bij een bedrijf dan gaan ze wel navraag doen bij hen. En daar moet jij, als corporate recruiter, jouw collega’s op scherp zetten. Als jij zorgt dat je collega’s dergelijke signalen herkennen en het bedrijf en de functie ‘verkopen’ dan zit je gebakken.

Andersom kan het natuurlijk ook. Als jouw collega iemand kent die open staat voor een nieuwe baan, dan is het fijn als jouw collega dat bij de recruiter aangeeft. Samen kunnen jullie een plan bedenken om deze kandidaat in ieder geval langs laten komen voor een kop koffie.

En mijn eigen netwerk dan? Mijn netwerk zet ik in om kandidaten warm te maken voor MIcompany. Het heeft ervoor gezorgd dat ik in geen tijden meer heb hoeven solliciteren. Ik mag leuke dingen doen zoals gastlessen of presentaties geven. Maar ik krijg ook regelmatig aanvragen van bedrijven om bij hen een opdracht te komen doen en aangezien ik zelf niet beschikbaar ben, kan ik altijd iemand uit mijn netwerk aanbevelen.

Het opbouwen van een netwerk kost tijd (maar is ook erg leuk) en het onderhouden van het netwerk is net zo belangrijk. Laat af en toe eens iets van je horen zonder meteen iets te willen van de ander. Gewoon een berichtje, gefeliciteerd met je verjaardag, je nieuwe baan of hoe gaat het met je, het hoeft niet moeilijk te zijn. De interesse moet overigens wel oprecht zijn. Door proactief, enthousiast en geïnteresseerd te zijn laat je je netwerk voor je werken.

Leave a Reply

%d bloggers like this: