Afgestudeerd en nu?

Eerst een feestje vieren natuurlijk! En op reis als dat kan en als je dat wilt, want als je straks gaat werken dan duurt het weer even voordat je een lange reis kan maken of een sabbatical kan nemen. 

Maar goed, je bent klaar met je studie en je bent klaar om de arbeidsmarkt op te gaan. In deze blog wil ik je helpen omdat ik, in 2014 weliswaar, de arbeidsmarkt opkwam zonder enig idee wat ik moest doen, waar ik wilde werken, hoe sollicitaties gaan, hoe ik mezelf moest verkopen tijdens een gesprek, welk salaris ik kon vragen enzovoorts enzovoorts.

Dus vanuit Recruitment met Charlie ga ik je helpen met dergelijke vragen. Laten we beginnen met het begin. 

  1. Waar ga je werken?

Niet iedereen gaat bij Coolblue, Adyen, iO, Bol.com, KLM, Nike of Zalando werken. Het kan wel natuurlijk hè? Maar weet dat er ook genoeg leuke start ups zijn, MKB bedrijven en ander soort organisaties. Waarschijnlijk heb je tijdens je studie stages gelopen, bedrijven gezien door een bedrijfsmarkt op je opleiding, heb je weleens een recruiter gesproken of ben je op een andere manier in contact gekomen met een bedrijf waar je mee over wilt weten. Elk bedrijf heeft iets unieks en iets leuks, maar ook vast wel iets minder leuks. Maar begin bij jezelf alsjeblieft. Bedenk goed wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt, of je in een groot of klein team wilt werken etcetera. Vanaf daar ga je kijken wat goed bij je past. 

Mijn advies: schrijf voor jezelf op wat je leuk vindt om te doen en waar je goed in ben. Ga vanaf daar op zoek naar een leuke organisatie die hier het beste bij past! 

2. Het sollicitatieproces. 

Elk proces is anders. Het ene bedrijf doet maar één gesprek en het andere bedrijf doet vier gesprekken en een assessment. Er is geen goed en geen fout maar voor jou als sollicitant is het wel een goed om dit van te voren te checken met je contactpersoon bij het bedrijf. Ook om je optimaal voor te bereiden op elke ronde. Want dat is een hele belangrijke, bereid je goed voor op elk gesprek. Vraag tips aan je contactpersoon en ook aan hoe je je het beste kan voorbereiden. Wat kan je verwachten tijdens een gesprek? Hoe lang duurt een gesprek? Met wie spreek je en wat zijn de rollen van jouw gesprekspartners? Hoe meer jij vooraf weet, hoe beter jij je kan voorbereiden. En hoe doe je dat dan? Bekijk de website, lees de vacature waar je op solliciteert goed door, bekijk de LinkedIn profielen van je gesprekspartners en schrijf je vragen op. 

Mijn advies: is duidelijk toch? Bereid je goed voor. Ook al is de arbeidsmarkt krap, jij moet wel laten zien waarom jij de juiste match ben! 

3. Salaris.

Een belangrijk onderdeel van je nieuwe baan, daar kunnen we lang of kort over praten. Natuurlijk gaat het over hoe leuk de inhoud van je nieuwe uitdaging is, hoe leuk je collega’s zijn en hoe goed je daar mee kan samenwerken, hoe goed je jezelf kan (blijven) ontwikkelen, hoe men denkt over overwerken, thuis werken, of je een auto bij de baan krijgt, de secundaire voorwaarden en ga zo maar door. Maar daar ga je de huur of je hypotheek niet mee betalen toch? Dus het is erg belangrijk om jezelf goed in te lezen over wat je zou kunnen vragen, want te veel vragen is niet goed en te weinig vragen is ook niet goed voor jou natuurlijk. Soms heb je geluk en heeft een bedrijf een salarisrange staan in de vacaturetekst. Dan kan je voor jezelf ook goed bepalen of dit past binnen hetgeen wat jij in gedachten had. Laat ik nogmaals zeggen: geld is niet het belangrijkste en laat je daar zeker niet door leiden. 

Mijn advies: bedenk goed wat je waard ben en wat je kan vragen. Vraag niet te veel maar ook zeker niet te weinig. Ik hoor je denken: lekker advies meneer de recruiter. Maar toch meen ik het wel.

Wil jij meer tips? Zoek jij als net afgestudeerde meerdere opties in jouw interesse gebied? Wil je tips over je cv? Wil je een sollicitatie voorbereiden? Of zijn er nog andere zaken waar een ervaren recruiter je mee kan helpen? Stuur mij zeker een berichtje en wie weet bellen wij binnenkort om jou verder te helpen.

Leave a Reply

%d bloggers like this: